Walhalla zet stappen in duurzaamheid

5 jaar na het opzetten van een brouwerij en proeflokaal in Amsterdam Noord heeft brouwerij Walhalla de crowdfunding lening afgelost. Maar veel tijd om op de lauweren te rusten is er niet: er zijn meteen stappen gezet om de duurzaamheid van het bedrijf te vergroten. 

“In de herfst van 2017 werd de crowdfunding campagne afgetrapt bij Bar JOOST, één van onze eerste en trouwste klanten. In een mum van tijd stond de teller op €100,000 van 100 verschillende crowdfunders, in vergelijking met de bedragen die tegenwoordig worden opgehaald vrij bescheiden. Toch was het net knokken met alle onvoorspelbare ontwikkelingen van de afgelopen paar jaar om de derde aflossing netjes op tijd af te dragen. Dat we daarin zijn geslaagd voelt als een enorme mijlpaal.” Aldus oprichter Aart van Bergen.

Maar ondernemen is vooruitkijken, en duurzaamheid staat hoog op het lijstje. Hoe om te gaan met de plastic wegwerpfusten voor eenmalig gebruik bleek al langer een uitdaging. Voor een kleine brouwerij is een eigen fustenpark een grote investering, maar voor ons bood het bedrijf Kegstar de oplossing: je betaalt eenmalig huur op de stalen fusten, die de brouwerij afvult en uitlevert. De lege gebruikte fusten worden door Kegstar retour genomen en gereinigd. Zo heb je een circulair systeem waarbij staal in principe oneindig lang bruikbaar is.

Een andere factor die grote invloed heeft op de voetafdruk van bier is transport. Mede-eigenaar Paul Troost: “Omdat wij lokaal veel van ons bier verkopen en transporteren was het de hoogste tijd om onze oude dieselbus in te ruilen voor een emissievrij alternatief. Gelukkig zijn er subsidieregelingen beschikbaar die de aanschaf van een elektrische bus net wat aantrekkelijker maken, maar het feit dat vanaf 2025 alleen uitstootvrije bestelauto’s in de milieuzone van Amsterdam mogen rijden was ook een stok achter de deur. Met onze nieuwe Toyota Proace Electric kunnen we ons hele distributiegebied afrijden met één keer opladen per week.”